سفارش تبلیغ
صبا ویژن
طلبه کاشمری
 

بازخوانی بیانات مقام معظم رهبری در خصوص مداحی و مداحان 

 

 

 حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار با مداحان فرمودند:

 «شرایط مرثیه‌خوانی پایندی به صدق واقعه است و برای گریاندن مستمعین نباید از هر سخن بی‌اساسی استفاده کرد بلکه سوزندان قلب محبان اهل‌بیت (ع) به وسیله هنرنمایی در کیفیت بیان واقعه توسط مداحان باید تأمین شود.»
به گزارش خبرنگار باشگاه خبری فارس «توانا» از اولِ تاریخ تشیع تا امروز، عنصر محبت یک اصل اساسى در جریان تشیع البته عاطفه‌ متکى به منطق، حقیقت و نه عاطفه‌ پوچ بوده است.
بر همین اساس است که اجر رسالت در کتاب وحی تنها در گرو محبت و مودت محقق می‌شود قُل لا أَسْئَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبى ) و در مقابل این جریان مبارک، خدشه‌ دار کردن این محبت به هر شکل و به هر صورتى، خیانت به جریان عظیم محبت اهل‌بیت (ع) است.
اثبات این معرفت در رفتار ائمه بزرگوار ما نیز قابل مشاهده است. در دوران ائمه اطهار (ع) محدثین، شاگردان آگاه و فقهاى بزرگی در خدمت امام صادق (ع)، امام باقر (ع) و ائمه دیگر شرف حضور داشتند و معارف، احکام، شرایع، اخلاقیات را نقل می‌کردند؛ اما در کنار همه‌ اینها، وقتى انسان با دقت به تاریخ می‌نگرد، در می‌یابد که امثال زراره و محمدبن‌مسلم و بزرگانى از این قبیل در دستگاه ائمه (ع) حضور دارند؛ اما امام رضا (ع) دعبل را می‌نوازد، امام صادق (ع) سید حمیرى را مورد توجه و محبت قرار می‌دهد.

طبق نظر مقام معظم رهبری:

 «این به خاطر این است که آن جنبه‌ ارتباط عاطفى و محبت‌آمیز در شعر شاعران، مدح مداحان و ذکر ذاکران، به نحو اتمّ و اوفى‌ وجود دارد، اما در دیگر جاها وجود ندارد یا اگر هست، ضعیف است. شعر، مدح، ذکر، این نقش را در تاریخ تشیع دارد.»

گاهی یک بیت شعر تاثیرگذارتر از یک ساعت بحث مستدل است.
در باب مداحى و مداحان، مطالب زیادی توسط بزرگان دین مطرح شده که نشان می‌دهد در بقاى تشیع، در حفظ ایمان و معرفت شیعى و پیروى از اهل‌بیت (ع) نقش‌ مداحی، نقش بسیار تاثیرگذاری است. 

مقام معظم رهبری در خطاب به مداحان فرمودند «گاهى یک بیت شعرى که شما می‌خوانید از یک ساعت بحث مستدل یک گوینده‌ ماهر تأثیرش در دل‌ها بیشتر است. خوب، این خیلى ظرفیت بزرگى است. از این ظرفیت باید خوب استفاده کرد. می‌توان با این امکان، با این ظرفیت عظیم، معارف اهل‌بیت (ع) را به کمک جنبه‌هاى عاطفى تا اعماق دل مردمِ چهارگوشه‌ این کشور برد و آن را تعمیق بخشید. این چیز کمى نیست.»

شما به مداح به چشم یک معلم نگاه کنید
دشمنان اسلام از زمانیکه که نوای حکومت علوی در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران طنین‌انداز شد، برای خاموش کردن نور حق کمر همت بستند تا نگذارند، معارف ناب تشییع عالم‌گیر شود و بر همین اساس از هر ابزاری که تصور می‌شد؛ کمک گرفتند تا نوای «اشهد ان امیرالمومنین» را از منارهای مساجد این مملکت بگیرند.

دشمنان اسلام به درستی دریافتند که گسترش معارف اسلامى، معنوى و انقلابى و پراکندن بذر محبت اهل‌بیت (ع) در دل و روح انسان‌ها بلای جان فرهنگ استکبار است و جریانی که می‌تواند دل‌های مخالفان فرهنگ اهل‌بیت (ع) را خون کند ترویج اسلام ناب محمدی در سرتاسر جهان است. 

از این رو همه ما وظیفه داریم در راستای گسترش معارف اهل بیت (ع) تمام تلاش خود را انجام دهیم اما در این راه وظیفه مداحان بسیار چشم‌گیرتر است.

در این زمینه
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای فرمودند «با این چشم به حرفه‌ مداحى نگاه کنید. وقتى آنجا مى‌ایستید براى خواندن، احساس کنید که به عنوان یک مبلّغ دین، به عنوان یک پیام‌آور حقائق دینى، در اثرگذارترین شکل، آنجا ایستاده‌اید. اگر این احساس وجود داشت، آن وقت انتخاب شعر محدودیت پیدا می‌کند، کیفیت ادا محدودیت پیدا می‌کند، انسان‌هایى که می‌خواهند این مسئولیت را انجام دهند، محدودیت پیدا می‌کنند؛ چاره‌اى هم نیست. این کار را خود شما باید انجام دهید؛ کار خود مداح است. 



نوشته شده در تاریخ جمعه 92/9/1 توسط مهدی عطار


بـســم  الله الر حـمـن  الـر حـیـم

قبل جلسه: 

1- گناه و سلب توفیق

2- تنبلی

3- تشکیک در هدف جلسات

4- دلخوری از فردی در جلسه

5- عدم احساس تعلق به جلسه

6- خستگی

حین جلسه:

1- دیر حرکت کردن و دیر رسیدن

2- صحبت دم در جلسه

3- در جلسه مشغول موبایل شدن و عدم دقت حواس

4- صحبت با یکدیگر در جلسه

5- توجه کافی به خرج خود کردن در مراسم سینه یا کف زنی

6- عدم مشارکت فعال در جلسه

7- عدم کمک به نظم جلسه یا اجرای برنامه های آن

 

بعد از جلسه :

1- عدم رعایت حرمتها در جلسه و شو خی های بی مورد در شب عزا

2- در صورت وجود انتقاد مطالب را به صورت آرام و در خلوت و در همان جلسه حتماً به اعضای اصلی عنوان کردن

3- عدم کمک در هنگام پذیرایی

4- پس از خروج از مجلس ایستادن دم درب و یا شلوغی و سر و صدا

5- عدم ادامه مراقبه تا رسیدن به منزل و عدم خواست بهبودی اخلاقی و روحی

 

آداب عزاداری :

1-سیاهپوشی :

   از نظر فقهی پوشیدن لباس سیاه مکروه است ولی در عزاداری امام حسین(علیه السلام ) وائمه معصومین (علیهم السلام ) استثناء شده است زیرا این کار نشانه حزن و اندوه و نمودار شعائر و حماسه ها است.
2- تسلیت گویی:
اصل تسلیت گفتن در شرایط مصیبت و اندوهی که بر کسی وارد شده در اسلام مستحب است.
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) : هرکس مصیبت دیده ای را تسلیت گوید ، پاداشی همانند او دارد.
(
سفینةالبحار، ج2، ص188)
 


. این سنت در بین شیعیان رایج است و با جمله اَعظَمَ اللهُ اُجُورَکُم همدیگر را تسلیت می دهند
 


3- تعطیلی کار یا دادن نذری در روز شهادت حضرات معصومین(علیهم السلام ) :

به عشق اهل بیت و به حرمت آنان شربت یا صدقه یا اطعامی بین مسلمین پخش کردن و معاملات دنیوی را تعطیل کردن قطعاً با خود حضرات معامله کردن است.
 


4-تباکی و گریستن:

که در مورد آن چقدر سفارش و ثوابهای بیشماری ائمه طاهرین نقل فرمودند که قطعا هیآتی های عزیز پای منابر بسیار شنیده اند.
 


5- برگزاری مجالس عزاداری:
امام صادق (علیه السلام) می فرماید : مجلس گرفتن شما را من دوست می دارمخداوند رحمت کند کسی که امر ما را زنده بدارد. (وسایل الشیعه، ج10، ص235)
 


6-اهمیت به برگزاری واجبات:

برگزاری نماز جماعت در ظهر یا برنامه ی ریزی درست هیأت برای رسیدن عزیان هیأتی به نماز صبح و جلوگیری از صدای زیاد دستگاه صوت مجلس برای همسایه ها مورد توجه قرار گیرد.
 


7- رعایت اخلاص :
عزاداری را بخاطر رسم و عادت انجام نداده و سعى کنیم این کارها را با نیتى خالص و براى رضاى خدا انجام داده و در خلوص خود نیز صادق باشیم. زیرا کار کوچکى که با نیت خالصانه و صادقانه همراه باشد بهتر از کارهاى زیادى است که خلوص و صداقت در آن نباشد ، حتى اگر چندین هزار برابر باشد

.

و این مطلب بخوبى از عبادتهاى حضرت آدم علیه السّلام و شیطان فهمیده مى‏شود ، زیرا عبادتهاى چندین هزار ساله شیطان او را از جاودانگى در آتش نجات نداد ولى یک توبه حضرت آدم علیه السّلام باعث بخشش خطا و برگزیدن او شد.در هنگام انجام اعمال نیز باید مواظب باشد که ریاء و دوستىِ ستایش مردم در نیت او وارد نشود.




نوشته شده در تاریخ پنج شنبه 92/8/9 توسط مهدی عطار
تمامی حقوق مطالب برای طلبه کاشمری محفوظ می باشد